België heeft een enorme hoeveelheid zwerfkatten die meestal niet genoeg te eten vinden en geplaagd worden door allerlei ziektes. Niettegenstaande hun vaak ellendige bestaan kweken ze enorm snel omdat ze gewoonlijk niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn.

Ervaring heeft uitgewezen dat het vangen en afmaken van zwerfkatten het probleem niet oplost. Als een groepje katten verdwijnt, komt er al snel een nieuw groepje in de plaats omdat de omgeving zich er simpelweg voor leent. Het is bovendien een inhumane manier om een probleem dat we zelf gecreëerd hebben op te lossen. Tenslotte ligt de oorsprong van elke zwerfkat bij een huiskat die niet gesteriliseerd werd.

Om het probleem op te lossen stelt gemeente Mol jaarlijks een budget ter beschikking om de zwerfkattenpopulatie stelselmatig te verminderen via sterilisatie en castratie. Op die manier kunnen de "vrije poezen" zich niet meer voorplanten en houden zij andere niet-gesteriliseerde poezen van hun territorium weg. De poezen krijgen een knip in hun oor na behandeling en worden terug in de omgeving afgezet waar ze gevangen werden.

De vangacties worden uitgevoerd door vrijwilligers, maar dit is niet het enige dat zij doen voor de zwervertjes. Er worden voederrondes gehouden om de dakloze diertjes van voldoende eten te voorzien en voor de winter worden er schuilhokjes gemaakt zodat de diertjes toch bescherming kunnen vinden van de vrieskou.

Voor deze ondersteunende activiteiten wordt echter geen budget voorzien terwijl de kosten vaak oplopen tot honderden euro’s per maand. De vrijwilligers organiseren dan ook regelmatig inzamelacties.

Het is door de  begeestering van deze vrijwilligers met katten dat Footprint Communication (voormalig Raboo Design) besloten heeft deze site op te richten opdat gedomisticeerde poezen geen zwerfkatten worden en zwerfkatten een dierwaardig leven kunnen leiden.

Wil je graag vrijwilliger worden? Neem dan snel contact op via telnr 0475 786 445.

Zwerfkattenproject (castratie/sterilisatie) telnr. 014.33.07.35 (milieudienst)
(voor meldingen voor castratie en sterilisatie van zwerfkatten)

Zwerfkattenproject (ziek/gewond) telnr. 0475.78.64.45
(voor meldingen van zieke of gewonde zwerfkatten)

facebook

logo-zooplus

Jouw advertentie hier?

Ga naar boven